A projekt címe: Brexit kárenyhítő telephelyfejlesztés az ERDÉRT-TUZSÉR Zrt.-nél

A kedvezményezett neve: ERDÉRT-TUZSÉR Zrt.

A projekt azonosítószáma: BAR-1.1.1-21-2021-00037

A fejlesztés tárgya, célja: A projekt célja, a ERDÉRT-TUZSÉR Zrt. részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedett el.

Az ERDÉRT-TUZSÉR Zrt. a magyarországi fenyő fűrészárugyártás és gyalult termék előállítás egyik meghatározó szereplője. A magyar tulajdoni részarány 100%. 2021-es várható árbevétele 4,3 milliárd Ft. A fűrészáru és a gyalult termékek gyártása a társaság tuzséri székhelyén folyik. A termékeket gyártókon, viszonteladókon és a budakeszi, debreceni és békéscsabai telephelyeken keresztül értékesítik. A fűrészipari rönkből előállított fűrészárut műszárítják és gyalulják. A fűrészárugyártás félautomata és automata termelő berendezéseken történik. A fűrészipari rönköt részben Magyarországon, részben a környező országokban szerezik be. A vállalkozás létszáma 2021. szeptember 30-án 172 fő volt. A termelésben 115-en dolgoznak, végzettségük diplomás, szakmunkás és alapfokú. A fennmaradó létszám termelésirányító, adminisztratív vagy értékesítői pozícióban dolgozik. A társaság telephelye 34 Ha, mely iparvágánnyal, darukkal, termelőcsarnokokkal, raktárakkal ellátott. A termelő berendezések a szakmában elismert német és olasz gyártmányúak.

A szerződött támogatás összege: 469.070.288 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása: A jelenleg meglévő három gyalugép közül a legrosszabb állapotban lévőt lecserélik egy új gépre. A lecserélendő gép magas meghibásodási aránya miatt alacsony termelékenységgel tud termelni és a legyártott áru minősége sem felel meg a kor követelményeinek.

A termelési technológia egyes fázisai egymásra épülnek. Ebből következően az egyes technológiák fejlesztése szükségessé teszi a folyamatban előtte és mögötte lévő technológiák fejlesztését is. Szigetszerű fejlesztés nem vagy csak korlátozottan lehetséges, amennyiben a jelenlegi teljes termelési struktúrát meg kívánjuk tartani. A fejlesztés célja a gyalulási kapacitás mennyiségi növelés és minőségi javítása egy új gyalugép vásárlásával. Emellett szükséges a gyaluüzemet kiszolgáló infrastruktúrát is fejleszteni, ezért a fűrészárugyártás számára homlokrakodót, forgórakodót beszerezni. A gyaluüzem kiszolgálását az újonnan beszerzendő oldalvillás targonca fogja biztosítani. A pénzügy, termelés és készletgazdálkodás munkáját a projekt keretében beszerzendő vállalatirányítási szoftver és a hozzá kapcsolódó hardver fogja támogatni. A beszerzett fűrészipari rönk mennyiségi és minőségi átvételét a rönkosztályozó berendezéshez kapcsolódó új szoftver és mérőberendezés fogja megoldani. A tervezett fejlesztéssel javul a gyaluüzem által gyártott termékek minősége és nő a mennyisége. A jobb minőség könnyebben és magasabb áron eladható terméket eredményez, ami javít a jövedelmezőséget. A nagyobb mennyiség visszahatással van a termelékenységre, s ezáltal termékegységre vetítve alacsonyabb állandó költséget jelent.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 12. 31.